Cool Blue Outer Glow Pointer
There was an error in this gadget

Sunday, July 31, 2011

Minggu-minggu terakhir as a trainee teacher...

Salam semua....lamanya x update blog ni..sejak praktikum ni, life was sooooo bz...hrp bila dh jd cikgu nnti xdela bz sgt2 mcm ni...semalam br settle perkhemahan perdana dgn 300students Sek Men Kebangsaan Bukit Selambau, Kedah (SMKBS)...days before, ada pertandingan memasak anjuran Panitia Kemahiran Hidup SMKBS.. =)

1st day at school on last may...mmg asyik menghitung hari jee...dlm hati, byknye program nk kena handle..byknye keje nk kne buat..stress dgn perangai students yg nakal tuu...but..after day by day hati dh semakin serasi dgn karenah students...dh semakin mesra dgn diorg...it takes time to understand them...cikgu2 SMKBS semuanya baik2..staffs and clerks yg byk mmbantu xerox handouts2 saya utk BBM dlm kelas...hehee...

Furthermore..the top management, Pengetua dan Pen. Kanan smua ok..syukur sgt coz dpt praktikum di SMKBS tu..

Makcik2 cleaner smua baik2...mostly to Kak Su, ur TAPAI is the bestttt! sedap gilerrrrrr..TQ =D

BTW, sy pn dh diobserved 2x...alhamdulillah dh selesai..even tho it's not perfect, but ive tried my best..kesilapan yg lalu menjadi panduan kpd sy sbg pendidik kelak...insyaAllah...t.ksh PROF ZAINAL di atas teguran membina itu... =)

To Sir R, teruskan dgn idea2 bernas encik...pengalaman dan ilmu yg telah dikongsi bersama kami telah mnjadi sesuatu yg amat berharga dan mmbentuk jatidiri kami supaya mnjadi guru yg kreatif dan multi skilled...TQ SIR.... =)

So guys...Ramadhan dh mnjelma...alhamdulillah kita diberi kesempatan lg utk sama2 menunaikan RUKUN ISLAM yg ke3..
Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Telah datang
 kepadamu Ramadan, penghulu segala bulan. Maka selamat datanglah kepadanya, telah datang kepadanya bulan puasa yang membawa segala rupa keberkatan, maka alangkah mulianya tetamu yang datang itu”

Moga Ramadhan kali ini memberi keberkatan dan rahmat kpd kita.....InsyaAllah...AMIN...

Tuesday, April 12, 2011

Kisah Kami Sensei-sensei KH.... =)


Salam.......hey folks! wazzup... check tis out..Actually these are few of our design proposals utk projek User Activity di Tasik Proton, Proton City, Tanjung Malim...Pada mulanya...group kami yg terdiri drp 4 org ni pegi ke Tasik Proton City utk site photo shooting...Sir R pn ade masa tu utk assist kitorang and byk idea yg beliau share dgn kami and finally kami dpt gambaran ape itu user activity yg Sir R ingin bangunkan di situ...thank you SIR... =) 

User Activity di Tasik Proton City ( Tasik PC ) ni adalah satu inovasi sosial antara UPSI, penduduk setempat dan juga penduduk sekitar Proton City di mana kami, pelajar kursus ALT3082 Produksi Bahan Multimedia diberi tugasan utk menyumbangkan idea bernas kami (bernas ke? haha ) berpandukan kpd subjek2 major kami iaitu Pendidikan Kemahiran Hidup (Living Skllls Edu)..

So..setelah berbincang dan meribut taufan otak kami (brainstorming) each of us has come out our cool ideas about user activities yg kami nk create di Tasik PC..

Kami pilih satu tajuk dlm HSP KH (Huraian Sukatan Pelajaran) iaitu Haiwan Kesayangan, iaitu salah satu tajuk dlm KH Ting. 2...dan haiwan2 kesayangan kami ialah..

IKAN HIASAN ( Min )
BURUNG ( Ida )
KURA-KURA ( Ryn )
and...
KATAK ( Emma ) =D



Haiwan Kesayangan IKAN HIASAN.....Creator : Min



So guys....inilah design proposals utk haiwan kesayangan...IKAN HIASAN.... =)

Proton City Fish Park

adalah Taman Ikan di mana visitors Tasik PC berpeluang utk mendapatkan segala maklumat mengenai Ikan Hiasan seperti spesis-spesis Ikan Hiasan, Perumahan Ikan Hiasan, Penjagaan Ikan Hiasan dan Kebajikan Ikan Hiasan...visitors juga berpeluang utk memelihara Ikan Hiasan di PC Fish Park dengan  mendapatkan pelbagai benih Ikan Hiasan di Breeding Center...Besides, visitors juga boleh mendapatkan fish foods di Breeding Center dan merekod segala aktiviti yg yg telah dilakukan seperti tarikh dan masa ikan telah diberi mkn dan tempoh masa utk feeding seterusnya, suhu air, tahap kekeruhan air, kesihatan ikan dan sebagainya ke dalam information kiosk secara berkomputer dengan internet access...dan mereka boleh access maklumat mengenai Ikan Hiasan mereka dari rmh atau di mana sahaja mereka berada selagi ada internet access di situ..Visitors and local community juga boleh share and exchange apa sje maklumat mengenai Ikan Hiasan yg dibela oleh mereka dgn community yg lain melalui database yg dibangunkan di Proton City Fish Park.... =)


1st selected site

Ini adalah tapak pilihan saya utk design pertama..kawasan tasik PC dgn sedikit berbukit dan berumput...


1st design proposal

Simple and Leisure Concept adalah cadangan design saya yg pertama di mana ada information kiosk, pusat di mana visitors boleh mendapatkan segala maklumat mengenai Ikan Hiasan...dan Breedeng Center berhampiran tasik adalah tpt utk penjagaan Ikan Hiasan.. =)




2nd selected site

Kawasan masih tertumpu di sekitar tasik Proton City kerana design concept yg telah dipilih oleh saya... =)



2nd design proposal

Garden Concept adalah design proposal saya yg kedua...di mana ada open air mini pool where's visitors have their chance to see all kinda spesies with their naked eyes... =)  visitors juga boleh mendapatkan maklumat, anak benih ikan dan juga souveniers di One Stop Floating Fish Center.... =)





3rd selected site

Still bertumpu di tepi tasik PC... =) 



3rd design proposal

Hi Tech Concept adalah cadangan design yg ketiga... =)  gabungan elemen-elemen steel dan batuan..gazebo di entrance yg mempunyai cylindrical aquarium akan menarik minat kanak-kanak malah pengunjung dewasa... =) rekabentuk bangunan information center dan breeding center akan memberi persepsi baru kpd visitors.. =p




Well guys...ni je design ideas dr sy...any opinions n comments from all of u is highly appreciated... =) Cepat2 komen kat bwh ni okiesss...thanx for reading... =D next creations are from our cool team members, ida, ryn and emma..enjoy!!

Haiwan Kesayangan BURUNG.....Creator : Ida




Assalamualaikum…..hye guyz…tadi u oll dah tgk min punyer  designkan??...cantikkan die punyer….so skg u oll tgk la yg ida punya plak… ida pny nie bkn ikan cam min punyer tu…tapi BURUNG yang diberi nama Jurong Bird Park (JBP)….cam penah je kan name ni?? Senyap2 sudah…hehehe…suke sgt ngn burung coz boleh terbang….teringin gak nk terbang…tu pun kalo boleh la…hehehe….ida punyer nie ade tiga design jugak same je ngan si min tadi….tapi ida punyer nie takde la gempak sangat…cam biase je…maklumlah ida nie budak baru belajar…so masih banyak benda yang nak kena baiki lagi…masih lagi dalam proses pembelajaran…panjang la plak membebel…hehehe…ok2 skang kite cite pasal design ni la ek…ida punya JBP nie terletak di Proton City…u oll tau tak kat mane??  kat kawasan pembuatan kete proton di Tanjong Malim, Perak….

Serba sedikit mengenai JBP nie yang mana ianya merupakan satu tempat yang memberi pelbagai maklumat kepada komuniti setempat mengenai burung seperti spesis-spesis, perumahan, penjagaan dan juga kebajikan burung-burung tersebut….pelbagai kemudahan yang ida rasa patut diesediakan kat tempat macam nie seperti pusat informasi, jualan makanan burung dan lain-lain lagi…..ok jom kite tengok tiga design JBP yang tak seberapa nie….

Design 1

Design nie adalah idea pertama ida yang mana kalo diperhatikan masih banyak kekurangan…ida mmg akui sume tu coz masa wat design nie ida masih blur2 lagi…maklumlah…1st time…takde pengalaman lagi…lagipun ida belum expert lagi nak guna adobe photoshop nie…so nie je la hasil yang tak seberapa dapat ida hasilkan…jangan gelak kalo u oll tgk cam tak logik je…hehehe…
Dalam design nie u oll boleh tengok adanya pintu gerbang, information board. Sangkar burung, signboard JBP dan juga pusat informasi yang berbentuk burung…kat sini komuniti masyarakat setempat dapat mengetahui pelbagai maklumat dengan wujudnya pelbagai kemudahan ini….



1st Selected Site


1st Design proposal




Design 2

Ok…kite sambung plak dengan design kedua plak…dalam design nie ida masih menggunakan maklumat yang sedia ada dalam design satu…cume bezanya hanyalah pada rekaletak dan juga pusat informasi…ida agak suka dengan design nie yang mana design nie nampak agak teratur dan tersusun…yeke?? Hahaha….menurut pandangan ida la…hehehe…same jugak cam design satu tadi…dalam nie ada pintu gerbang, information board, signboard JBP dan juga gazebo yang bertindak sebagai pusat informasi untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai haiwan unggas nie…..



2nd Selected Site


2nd Design Proposal




Design 3

Ok guyz…bagi design 3 nie ade kelainan sket yang mana ida cuba gantikan burung tadi dengan rama-rama….lebih kurang je kan….still boleh terbang jugak…suke3…hehehe…ok berbalik pada design nie terdapat pintu gerbang, signboard, playground yang berbentuk rama-rama dan juga kiosk…kt kiosk nie u oll bolehlah dapatkan pelbagai informasi mengenai haiwan yang shantek ini….kalo u oll perhatikan ada bangunan kaca kat belakang tu….tapi tu bukan sebarang bangunan ianya adalah sangkar besar yang menempatkan pelbagai spesis rama-rama…maknanya dari luar pon pelawat masih boleh tengok rama-rama yang cun tu…hehe


3rd Selected Site


3rd Design Proposal




Erm…rasenye cukup la 3 design yang xseberapa nie…takut nanti u oll boring plak..huhu..moga-moga u oll dapat bagi pandangan yang membina supaya dapat diperbaiki lagi pada masa akan datang…TQ….=)





Haiwan Kesayangan KATAK.....Creator : Emma




TING TONG.....anybody here....????

Skrg tiba plak giliran cikgu ema nk bercerita ttg idea yang bagi taman haiwan kesayangan kat PROTON CITY. Tp korang jgn la gelak plak bila haiwan yang dipilih ialah KATAK...hahahaha......ema bukan ape pilih katak ni sebab seronok  duk berangan nak jadi mcm PUTERI N PUTERA KATAK skrg ni pon duk berangan la nk jd cmtu walaupon pd hakikatnya ble jumpe katak org yang pertama skali lari ialah budak nama ema...ahaks...stop!!! stop!!!...klo biarkan ema ni membebel sampai kesudah x abis...hehehe....Ok la jom kte masuk pada rekabentuk taman haiwan kesayangan plak...

utk pengetahuan u olls semua utk taman haiwan kesayangan di Proton city ni ema namakan sbg FROGGY GARDEN...kirenya di situ rekabentuk taman katak tu dh mcm ONE STOP CENTER. Kt situ banyak benda yang boleh pengunjung dapatkan. Kat sana pelbagai maklumat yang berkaitan dengan katak disediakan seperti spesis-spesis, perumahan, penjagaan dan juga kebajikan katak-katak tersebut….selain itu pelbagai kemudahan disediakan disana macam pusat informasi, jualan makanan katak termasuklah kemudahan korang untuk memdapatkan baka-baka katak yang korang rase korang nak bela...
ok u olls jom kite tengok design2 yang dh ema bt utk rekabentuk taman katak tu...hopefully korg suka la dengan design2 ni....



DESIGN 1


FROG ISLAND ni adalah cadangan saya yang pertama. Utk rekabentuk frog island, terdapat 3 bahagian atau tempat yang menarik untuk dikunjungi para pengunjung. Di sana terdapat 1 bahagian yang mempunyai sebuah bangunan yang akan memberikan pelbagai informasi berkaitan dengan katak. Selain itu, di sana juga akan terdapat taman tema permainan utk kemudahan pengunjung kanak-kanak untuk bermain disana sambil ditemani ibu bapa mereka.  Dan tempat yang terakhir yang terdapat di sana ialah kolam pameran katak yang mana disana akan ditempatkan pelbagai spesis-spesis katak yang dapat menarik minat anda semua. Ianya lebih kurang mcm ZOO katak la...hehehe

1st Selected Site



1st Design Proposal



DESIGN 2

Design kedua ni plak lebih kurang cm design 1 tapi design 2 konsep die lain sikit sbb xduk atas pulau...hehehe utk design 2 ni ema namakan sebagai WORLD OF FROG...klo korg dpt tgk design bangunan pada taman katak tu pn dh menunjukkan kecanggihan dan kemodenan. Jadi teknologi yang digunakan untuk memberikan pelbagai informasi kepada pengunjung mestilah canggih dan moden. Dalam bangunan tersebut semua maklumat-maklumat yang berkaitan dengan katak diletakkan dlm 1 bangunan...kirenye pengunjung xyah penat-penat nk berjalan ke tempat lain bagi mendapatkan informasi tersebut. Selain tu, kt situ juga ada jualan dan pameran spesis-spesis katak yang korg x pnh tgk...mst korg teruja nk msk kt sana kn...kn...kn...hehehe.. pada design 2 ni ema letakkan billboard yang besar untuk memudahkan para pengunjung mengenalpasti lokasi taman katak ni nnt xde la korg tersesat ke taman-taman yang lain cm taman ikan, taman burung or taman kura-kura..hehehehe


2nd Selected Site



2nd Design Proposal





DESIGN 3

Ok jom kite tgk design ketiga ni plak design 3...utk design 3 ni, korg akan masuk melalui pintu gerbang yang diletakkan pada laluan masuk ke taman katak. Tapi sebelum korg masuk tu korg akan mendaftar masuk dengan masukkan nama anda ke skrin pintar yang disediakan pada bahagian tepi laluan masuk ke taman katak. Di sana terdapat sebuah bangunan yang berbentuk semi sfera yang menempatkan segala kemudahan di dalamnya...design ni kirenya menepati ciri-ciri ONE STOP CENTER untuk informasi berkaitan dengan katak-katak...di sana korg boleh mendapatkan segala jenis maklumat tanpa perlu ke tempat lain...hehehe canggih kn kirenya klo korg masuk sure2 korg xnk kuar dh????



3rd Selected Site



3rd Design Proposal



Haiwan Kesayangan KURA-KURA.....Creator : Ryn





HoHoHo….Penat dh ker tengok design member-member ryn tu????mai la plak tengok design ryn…design-design ryn ni biase jer…idea budak2 la katakan…HiHiHi…design ryn ni plak citer tentang sekor reptilia  tuuuu..korang nk tau tak tentang pe????ce cite..ce cite…HaHaHa…ala korang ni…KURA-KURA dalam perahu,pura-pura xtau la plak…Klo korang nk tau…design ryn ni dari mula sampaaaiii aher just citer pasal kura-kura jer…design ni tak de lah nk buat betul-betul kat kawasan tuu…design ni ryn just buat ubah suai kawasan kat proton city…macam orang2 lanskap selalu buat tuu…cadangan rekaletak…design ini ryn namakan PROTON CITY TORTOISE PARK….

***** PROTON CITY TORTOISE PARK ini merupakan tempat penjagaan reptilia  kura-kura dari sebelum menetas sehinggalah kura-kura tersebut pandai berkendiri (boleh hidup sendiri laaa…macam manusia jugak…). Di PROTON CITY TORTOISE PARK ini juga disediakan ruangan untuk penggemar  kura-kura memelihara kura-kura mereka. Semua keperluan untuk kura-kura pun ade disediakan dan dijual dalam park ini. Pemilik kura-kura boleh mengunjungi PROTON CITY TORTOISE PARK ini pada setiap hari untuk memantau kura-kura mereka ..*****
Haaaa...jom kite tengok design yang pertama…….
                                                                                                                                                                                     
DESIGN 1

Jeng….jeng….jeng….nilah hasil karya ryn yang pertama..mesti korang tertanya2  and kurang faham dengan design ini kan????mase ni memang takde idea langsung nak buat…ryn susun jer gambar yang ade…sehinggalah sir kami yang baik hati memberikan sedikit gambaran…maka lahirlah design yang kedua plak…thank you, sir R….


1st Selected Site





1st Design Proposal


                                                                                                                                                         
DESIGN 2

Ni plak hasil yang kedua….ape kate korang???nampaklah jugak sebuah tempat reakreasi kan??di sini semua jenis kura-kura ditempatkan dalam rumah yang berbentuk kura-kura tuu…untuk mendapatkan maklumat tentang kura-kura plak bleh search dekat mesin kat sebelah…so, pengunjung bukan sahaja dapat melihat kura-kura…tapi dapat ilmu plak tentang kura-kura….
OPPSSS…penulisan ryn bukan berhenti di sini tau….ryn ade buat satu lagi design…

2nd Selected Site



2nd Design Proposal



DESIGN 3
                                                                                                                      
Ni design ke-3 ryn….untuk design ni ryn guna gambar-gambar yang same jer dari design 2 Cuma rekaletak sahaja  berlainan and ade sedikit penambahan…..emmm…ryn suke design ni….korang plak cam mane?????
Tepuk dada Tanya kura-kura…hahaha….

3rd Selected Site




3rd Design Proposal




Ok guys…stakat ini sahaja….terima kasih kerana sudi meluang masa untuk membaca ruangan ini…hahaha….segala kekurangan atau terkasar bahasa harap dimaafi….
Terima kasih…thank you…sheyshey…nandrea…arigato(^__^)……

Modul Pembelajaran Interaktif : Haiwan Kesayangan

MENU UTAMA MODUL
Mengandungi 5 pilihan utama set modul


SET INDUKSI
Memaparkan video mengenai haiwan kesayangan sebagai 'brain teaser' untuk pengguna



OBJEKTIF PEMBELAJARAN
Pernyataan objektif pembelajaran yang akan dicapai oleh pengguna modul interaktif


5 TOPIK HAIWAN KESAYANGAN
Topik-topik utama dalam HSP Haiwan Kesayangan


TOPIK 1 : PENGENALAN
Menerangkan maksud haiwan kesayangan


TOPIK 2 : PEMILIHAN
Menerangkan aspek pemilihan haiwan kesayangan


TOPIK 3 : PERUMAHAN
Menerangkan ciri-ciri rumah atau sangkar haiwan yang sesuai


TOPIK 4 : PENJAGAAN
Menerangkan cara-cara penjagaan haiwan kesayangan


TOPIK 5 : KEBAJIKAN
Menerangkan cara-cara menjaga kebersihan dan kesihatan haiwan



LATIHAN
Mengandungi 4 soalan latihan pengukuhan pengetahuan pengguna modul


PERMAINAN INTERAKTIF
2 pilihan permainan interaktif untuk pengguna