Cool Blue Outer Glow Pointer
There was an error in this gadget

Tuesday, April 12, 2011

Haiwan Kesayangan BURUNG.....Creator : Ida




Assalamualaikum…..hye guyz…tadi u oll dah tgk min punyer  designkan??...cantikkan die punyer….so skg u oll tgk la yg ida punya plak… ida pny nie bkn ikan cam min punyer tu…tapi BURUNG yang diberi nama Jurong Bird Park (JBP)….cam penah je kan name ni?? Senyap2 sudah…hehehe…suke sgt ngn burung coz boleh terbang….teringin gak nk terbang…tu pun kalo boleh la…hehehe….ida punyer nie ade tiga design jugak same je ngan si min tadi….tapi ida punyer nie takde la gempak sangat…cam biase je…maklumlah ida nie budak baru belajar…so masih banyak benda yang nak kena baiki lagi…masih lagi dalam proses pembelajaran…panjang la plak membebel…hehehe…ok2 skang kite cite pasal design ni la ek…ida punya JBP nie terletak di Proton City…u oll tau tak kat mane??  kat kawasan pembuatan kete proton di Tanjong Malim, Perak….

Serba sedikit mengenai JBP nie yang mana ianya merupakan satu tempat yang memberi pelbagai maklumat kepada komuniti setempat mengenai burung seperti spesis-spesis, perumahan, penjagaan dan juga kebajikan burung-burung tersebut….pelbagai kemudahan yang ida rasa patut diesediakan kat tempat macam nie seperti pusat informasi, jualan makanan burung dan lain-lain lagi…..ok jom kite tengok tiga design JBP yang tak seberapa nie….

Design 1

Design nie adalah idea pertama ida yang mana kalo diperhatikan masih banyak kekurangan…ida mmg akui sume tu coz masa wat design nie ida masih blur2 lagi…maklumlah…1st time…takde pengalaman lagi…lagipun ida belum expert lagi nak guna adobe photoshop nie…so nie je la hasil yang tak seberapa dapat ida hasilkan…jangan gelak kalo u oll tgk cam tak logik je…hehehe…
Dalam design nie u oll boleh tengok adanya pintu gerbang, information board. Sangkar burung, signboard JBP dan juga pusat informasi yang berbentuk burung…kat sini komuniti masyarakat setempat dapat mengetahui pelbagai maklumat dengan wujudnya pelbagai kemudahan ini….



1st Selected Site


1st Design proposal




Design 2

Ok…kite sambung plak dengan design kedua plak…dalam design nie ida masih menggunakan maklumat yang sedia ada dalam design satu…cume bezanya hanyalah pada rekaletak dan juga pusat informasi…ida agak suka dengan design nie yang mana design nie nampak agak teratur dan tersusun…yeke?? Hahaha….menurut pandangan ida la…hehehe…same jugak cam design satu tadi…dalam nie ada pintu gerbang, information board, signboard JBP dan juga gazebo yang bertindak sebagai pusat informasi untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai haiwan unggas nie…..



2nd Selected Site


2nd Design Proposal




Design 3

Ok guyz…bagi design 3 nie ade kelainan sket yang mana ida cuba gantikan burung tadi dengan rama-rama….lebih kurang je kan….still boleh terbang jugak…suke3…hehehe…ok berbalik pada design nie terdapat pintu gerbang, signboard, playground yang berbentuk rama-rama dan juga kiosk…kt kiosk nie u oll bolehlah dapatkan pelbagai informasi mengenai haiwan yang shantek ini….kalo u oll perhatikan ada bangunan kaca kat belakang tu….tapi tu bukan sebarang bangunan ianya adalah sangkar besar yang menempatkan pelbagai spesis rama-rama…maknanya dari luar pon pelawat masih boleh tengok rama-rama yang cun tu…hehe


3rd Selected Site


3rd Design Proposal




Erm…rasenye cukup la 3 design yang xseberapa nie…takut nanti u oll boring plak..huhu..moga-moga u oll dapat bagi pandangan yang membina supaya dapat diperbaiki lagi pada masa akan datang…TQ….=)





4 comments:

Anonymous said...

nurkhairina

salam..

pendapat saya, satu percubaan yang baik..antara ketiga-tiga design saya suka design pertama...cuma ketiga-tiga design akan lebih menarik sekiranya ditambah material lain yang tidak menampakkan ia crowded sbb kawasan asal cam sempit.

Anonymous said...

aishahhumairah83

salam

saya suka yang pertama dan kedua cuma material yang ditambah sikit je maybe kawasan asal dh sempit..ape pun design pertama terbaik..

mohd said...
This comment has been removed by the author.
mohd said...

salam...

Semua design menarik..design 1 & 2 nmpk simple but nice..sy suka design 2..jika ada penambahan pd lanskap,mungkin nmpk lebih menarik..anyway, for 1st impression....nice...